Jotkut ihmiset kysyvät, että huomaako koirista, että ne ovat äiti ja tytär. Tai lähinnä, että tajuaako Humppa olevansa Tyynin äiti. Vastaus on: tajuaa. Kun Humppa sai pentuja tuntui, että palaset loksahtivat kohdalleen. Tämä on se homma, mitä se on aina halunnut tehdä ja minkä se osaa, sellaisella intohimolla se hoiti ja ruokki pentuja . Pennut pyörivät pentulaatikossa Humpan päättäväisen kielen alla.

1242508120_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tyyni on pennuista keskimmäinen.

 

Humppa tuli meille takaisin pentuja hoitamasta hieman ennen pentujen luovutusta. Sitten yhtenä kauniina päivänä menimme hakemaan Tyyniä kotiin. Kun Humppa kohtasi Tyynin parkkipaikalla, se sekosi täysin. Se juoksi mahtavia kunniakierroksia sen ympäri ja syöksyili sitä kohti. Tyyniä pelotti, että mikäs tämä hullu tyyppi on. Humppa ainakin tunnisti sen, Tyyni ei välttämättä heti. Mutta myöhemmin Tyynikin yritti imeä maitoa, mitä ei enää tullut, joten luultavasti Tyynikin muisti tämän äidikseen.


Tyyni on nyt vuoden ja kolme kuukautta. Jatkuvasti Humppa yhä hoitaa Tyyniä. Jos olemme sateella ulkona, se yrittää nuolla sitä kuivaksi. Ja jos Tyyni pestään, sama homma. Ruokailun jälkeen tietty nuollaan toisen naama siistiksi. Ja vällilä myös takapää. Jos Tyyni haluaa leikkiä, niin tosi usein Humppa kesken leikkiä rupeaa kirputtamaan tai siistimään Tyyniä. Se on huvittavan näköistä, kun toinen yrittää äristä ja murista ja toinen vain tyynen rauhallisesti pitelee kiinni ja nuolee.


Omaa ruokaansa Humppa ei sentään anna Tyynille. Sen verran ahne springeri on. Mutta usein antaa luita tai leluja. Sanotaanko näin, että lähes aina Humppa antaa Tyynille periksi, mutta tosi paikan tullen, Humppa kuitenkin näyttää kaapin paikan. Hellä, mutta päättäväinen äiti.


Ja sitten niillä on tuo yksi tapa, joka ihmisiä saattaa ihmetyttää. Astuminen nimittäin. Epäsäännöllisen säännöllisesti Humppa astuu Tyyniä alistusmielessä ja Tyyni alistuu. Joskus on toisinkin päin, mutta se jää harjoittelun asteelle.


Tätä kirjoittaessani kuuntelen kamalaa parketin rapinaa ja seuraan kolmen koiran leikkikohtausta. Tyyni leikkii vuorotellen kummankin kanssa ja Jens tai Humppa vuorotellen seuraavat sivusta. Humppa yrittää houkutellan Tyyniä leikkimällä lelulla Jensin ja Tyynin peuhatessa vieressä. Jens ei moiseen alistu: kun tytöt leikkivät, se tönöttää vieressä ja odottaa vuoroaan. Kivaa, kun niillä on kivaa.